15 Mart 2012 Perşembe

İş kıran şirin Fetih'e gidebildi..


Geç hafta içi eşimle planlı programlı iş kırma eylemi gerçekleştirdik. Mazeret izinlerimiz var canım!

Ve soluğu sinemada aldık.

Forum İstanbul'un sinemasına gittik ve koltuklarının hiç de rahat olmadığını buraya not edeyim ki daha sonra sinema tercihlerimde hatırlatıcı olsun.

Film genel olarak güzeldi bence.

Ama insan, çağ açıp çağ kapayan 'Fetih' böyle mi anlatılır demeden edemiyor.

Ulubatlı "Kutlu asker" olmak için değil de sevgilisinin öcünü almak için burca sancağı dikiyor sanki. Şehid olurken kızla bakışıyor. Hadi bakışsın ama o son hamleyle sancağı dikme sahnesinde "Ya Allah!" demesini bekliyorsun.

Filmde İstanbul'un manevi Fatih'i olan Akşemseddin öyle komik bir tip ki! Sanki komedi filminin setinden yanlışlıkla Fetih sahnesine girmiş gibi.
Akşemseddin'i kaynaklar köse olarak söylüyor bu filmde bembeyaz sakallı bir dede. (Gerçi o dönemi tasvir eden resimlerde de filmdeki gibi gür sakallı biri olarak çizilmiş. Ama keşke film aslındakini canlandırsaymış.)

Hele bir "Yetiş ya fakih Ahmet!" hadisesi var ki ayrı bir yazı konusu, dahi film konusudur. Fetih filmde yer alsa fevkalade olurdu.

Fatih atında ilerliyor Akşemseddin ardından koşuyor :) Halbuki biz şöyle biliyoruz; Fetihten sonra Bizans halkı sultana çiçekler hediyeler sunmak için bekleşiyorlar. Akşemseddin'i heybetli duruşu ve vakarı yüzünden sultan sanıp ona uzatıyorlar. Akşemseddin ise Fatih Sultan Mehmedi işaret ederek sultanın kendisi olmadığını söylüyor. Fatih ise "Sultan Mehmed benim fakat O benim hocamdır. Siz çiçekleri O'na verin." diyor.
Filmdeki gibi komik biri olsa hiç sultan sanılır mıydı? Ya da Fatih mürşidinin yanında atla gidiyor olsa Akşemseddin gene sultan sanılır mıydı!?

Fatih'in eşi pek tabi ki dekolteli:) Başka türlü saray tasavvur edemiyor bu filmciler sanırım.
Harem'de filan gezdiriyorlar bu kadınları hadi neyse de, sarayda başka erkeklerin yanında da bağrı bağırsağı açık geziyor hatun kişi.

Filme göre Fatih'e babası 2.Murat hiç sevgi göstermemiş. Yani sünnete uymayan bir baba imiş koca padişah!! Sizce böyle sevgisiz bir ortamda yetişen çocuk 'FATİH' olabilir mi!!?

Tüm bunlara rağmen izlemeye değer diye düşünüyorum. Daha iyilerine vesile olur inşallah. Şanlı tarihimizin her zerresinden nice kahramanlık hikayeleri, nice film senaryoları çıkar.

2 yorum:

Syhn dedi ki...

ak şemsettine çok güldüm ben ya. neydi o öyle.
ve fatih..
yani bu adam 19 unda tahta çıktı 21 inde istanbulu aldı.
e filmde ki fatih kırkında :D

sirinanne dedi ki...

Hah, bi de o var.
Daha genç artist mi yoktu koca memlekette!?
Dimi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...