17 Aralık 2009 Perşembe

Yöneticilik

En son aldığım yardımcı kadın tecrübemden sonra bu işten baya bir yılmıştım açıkcası.


Bütün gün gelmesini istemiyorum. Bebekle çok zor oluyor bütün gün temizlik. Her hafta gelecek biri lazım bana ama yarım gün. Zaten her hafta temizlik yapılınca da tam güne gerek olmaz.

Bu son gelen bayan çok alem çıktı.

"Herhafta gelirsem cam silmem" dedi mesela. Zaten her hafta cam silinmez de onun ikinci gelişi 15 gün kadar sonra olacaktı ve ertesi gün de misafirlerim gelecekti. Gene de ben camların sadece caddeye bakanlarını sildirdim ki onlar cidden hemen kirleniyorlar. Neyse bu hanfendi 3 saatte herşeyi bitirdi. Ama baktım mutfakta sadece yerleri silmiş. Niye tezgahın üstünü ve fayansları silmediğini sorunca da "Standarlarda bu iş yok, o evin hanımına aittir" dedi..!!!!


Diğer işler kime ait oluyor acaba??


Çok erken ama deyince de "Ben zevk olsun diye temizliğe gidiyorum. Evimde herşeyim var. Daha az para verebilirsin" dedi. E ben sana geleyim temizliğe diycektim.


Gene de parasını da tam isteyebilirdi bu da birşey :)


Neyse kadın beni baya bi bezdirdi açıkcası. Ondan beri de elektirik süpürgesi-vileda idare ediyoruz.


Ancak haftaya işe başlayınca ihtiyacım olacak.


Anneme belli olmaz bebek uyurken ne kadar sıkısıkı tembihlesem de istirahat et diye duramayıp temizlik yapmaya çalışabilir.


Bunu engellemek için düzenli bir yardımcı bulmak ve mümkünse işe başlamadan bulmak lazım.


Aslında biraz geç kaldım.


Birkaç kez gelmiş olması gerekiyordu ben evdeyken.


Ama ayarlayamadım işte.


Gerçi oğlum 1 yaşına gelene kadar hafta içi bir gün süt iznim olacak belki o güne ayarlayabilirim.


Ancak sorun şu ki bu sektörün çalışanları üç aşağı beş yukarı aynı. Her defasında "yok ben kendi evimi kendim temizlerim" dedirtiyorlar.


Çok iyileri varmış, kendi evi gibi temizleyenleri varmış ama onların da boş günü olmuyor haliyle.

E bu durumda elimizdekilerle yetinip işimize bakmamız lazım.



Düşünüyorum benim bir temizlik şirketim olsaydı bu tarz insanlar olacaktı çalışanlarım. Belki bir iki kişiyi işten çıkaracaktım ancak hepsi böyle olunca bir şekilde bu insanlarla işi yürütmem gerekecekti.



İşte bu mantıkla eğer ben iyi bir yönetici olursam bu işi kıvırırım diye düşünüyorum. Da.. nasıl olacağımı bilmiyorum. Nasıl davranırsam bu insanlar işlerini hem severek hem hakkıyla yaparlar hem de ben kırıcı olmam. Zira "şunu yap bunu yap" diye emirler savurabilecek bir insan değilim. Çok "ablacım, canım" olunca da takmıyorlar seni.



Yöneticilik öğrenmem gerekiyor bu durumda.

9 yorum:

mariposa dedi ki...

Bu işler biraz da şans işi, bence siz çok şanssızmışsınız. Benim eski yardımcım atom karınca gibiydi, evi halaç pamuğu gibi atardı, yemek ve ütü de yapardı. Bebek olunca iş de yapacak bakıcı bulduğum için ayrılmak zorunda kaldık maalesef. Ama şimdiki yardımcım da çok iyi, ütü temizlik yemek hepsini fırsat buldukça yapıyo. Ben kendim bi halt beceremediğim için Allah yardım ediyo heralde :))

sirinanne dedi ki...

Çok iyi, bence siz şanslısınız mariposa hakkaten Allah yardım etmiş :)
Bu konuda memnun olan çok az insan var.
Sizin o eski atom karınca hangi semtte ikamet eder acaba???

mariposa dedi ki...

Çankaya-Hoşdere civarında kendisi...

sirinanne dedi ki...

E pek yakın sayılmaz o zaman :)

sumeyye dedi ki...

bu temizlik işleri cidden zor galiba benim evim şuanda fazla eşya barındıradığından olsa gerek temızlıgı cok basıt (camlardan hıc soz etmeyelım ama!) ama ablamda sızın gıbı yıllardır kafasına uygun bırını bulamadı..suan o da ankarada hala yok :S kadının peşınde kosarken kendı yapmıs oluyrdu hep ,e onunda canına yettı :S

ha bırde kuzenımın de sızın kı gıbı bır durum basına gelmıs cok garıp gelmıstı..bayan gelmıs temızlıge ıs secmıs tum gun gelmesıne ragmen nyemıs prensıplerınde mutfak dolabı sılmek yokmus..aa suna bak!
ama sahsen bende ılerde coluk cocuga karısınca aynen mariposanın kı gıbı cok kullanıslı bır bakıcı ısterım dogrusu :)

cimcime dedi ki...

Güzel blogunuza maydanoz blog topluluğu arasında tanıtımı için bir sayfa ayırdım, selamlar.

Pelin G.K dedi ki...

Aynen katılıyorum Şirin Anne, çok alem oluyorlar. Çok ziyaretime gelmeselerde yaşadığım az bir tecrübe ve dışarıdan duyduklarımla işin kurdu olmuşlar. Bence bu işi yapacak birini ararken profesyonel bunu iş haline getirmiş bayanlar yerine "evimi iyi temizleycek birini arıyorum, çevrende yapacak birileri var mı" diye araştırmak çok daha iyi olur diye düşünüyorum. Çünkü gelen kişi daha özverili çalışıyor. Aldığı parayı hakketmeye çalışıyor...

sirinanne dedi ki...

Sümeyye,aslında benim de istediğim mariposanın ki gibi fonksiyonel bir bakıcı ama şimdilik böyle idare edeceğiz.

Maydanoz, teşekkürler.

Pelincim, şimdilik bulduklarımızla yetinmek durumundayız..

yesilerik dedi ki...

bende ıyı bır yardımcı arayısındayım aynı sızın ıkı gıbı haftada bır kere yarım gun gelse hersey hallolur evlendıgımden berı gelen bır abla vardı ve cok ıyıydı ama bukadar ıyı olanların bos gunu olmuyor ve yarım gun gelmek ıstemıyorlar ondan onra bırkac kere baskalarını aldım ama aynı sızın tecrubenızde oldugu gıbı ıs ayırdı ve ısteksız yapı herseyı buyuzden bızde su ara kendımız ıdare etmeye calısıyoruz ama olmuyor ben fatıh bolgesındeyım sız nerdesınız bılmıyorum ama eger bulursnız kı bu yazının ustunden bır sene gecmıs neolur benıde aydınlatın:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...