31 Temmuz 2012 Salı

Buhara Pilavı


Geçen akşam iftar için hazırladığım ve ev halkı ve dahi ihtiyar heyeti tarafından çok beğenilince buraya not alayım da daha sonra yaparken tekrar tarif aramak zorunda kalmayayım dediğim pilavı takdim ediyorum efendim. Belki sizler de denemek istersiniz.Tarifin orjinali canım arkadaşım  Tarifkolik Öznurdan. 

Yerinde yemek nasip olsun inşallah. Zira Semerkand-Buhara gezisi yapabilmeyi çok isterim. 
Diyor ve sizleri Şirin anne yorumu farkıyla Buhara Pilavıyla başbaşa bırakıyorum.

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 1 kuru soğan
  • 1 çay kaşığı safran
  • 1 kahve fincanı çam fıstığı
  • 1 kahve fincanı kuş üzümü
  • 1 kahve fincanından biraz fazla badem
  • 2 adet küçük boy havuç
  • 250 - 300 gram kadar haşlanmış kuzu kuşbaşı et
  • 3 su bardağı pirinç
  • 4 su bardağı sıcak su (haşladığımız etin suyu ile beraber toplam 4 bardak olacak)
  • 1 çay kaşığı köri
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • tuz
Hazırlanışı:
  • Etler haşlanır suyu dökülmez.
  • Pirinçler ayıklanıp yıkanıp 20 dakika ılık suda bekletilip süzülür.
  • Bademler ılık suda 10 dakika bekletilip kabukları soyulur.
  • Safran yarım su bardağı sıcak suda bekletilir.
  • Pilav tenceresine zeytinyağı alınır kuru soğan kavrulur. Badem ve fıstık ilave edilip biraz daha kavurulur. Sonra havuç da ilave edilir kavrulur. (Bu kavurma işlemleri çok fazla değil hafif olacak.)
  • Suyu süzdürülerek alınan etler eklenerek kavurmaya devam edilir. Pirinç de tencereye alınıp kavurmaya devam edilir.
  • Pirinçler de biraz kavrulduktan sonra baharatlar, kuş üzümü ve süzülen safran suyu da tencereye alınır. 
  • Et suyuyla beraber toplam 4 subardağı olacak şekilde sıcak su tencereye alınır. 
  • Suyunu alana kadar pişirilir. Demlenmesi için bekletilir. Afiyetle yenir.


4 yorum:

Reng-i Âhenk dedi ki...

cnm çok lezzetli görünüyor ağzım sulandı. mmmmmm :P

sirinanne dedi ki...

Şeymacım, iftara düşün bence.

Tarifkolik/Öznur dedi ki...

Ellerine sağlık canım çok lezzetli görünüyor bir daha ki sefere bende etli deneyeyim inş..

sirinanne dedi ki...

Teşekkürler Öznurcum. Sayende güzel tarifler deneyebiliyoruz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...